Nederlandse identiteitskaart

Online de aanvraag starten wanneer u 12 jaar of ouder bent!

Binnen enkele minuten uw aanvraag voor een identiteitskaart opstarten? Dat kan als u alvast online uw aanvraag doet en betaalt. Ook als uw identiteitskaart vermist is.
U heeft voor een online aanvraag DigiD nodig. Online een identiteitskaart aanvragen is alleen mogelijk voor personen van 12 jaar en ouder. Maak hiervoor gebruik van de knop aan de rechterzijde in het scherm.

Na het opstarten van uw online aanvraag komt u op afspraak naar het gemeentehuis om uw pasfoto in te leveren en uw handtekening te plaatsen. Daarna is de aanvraag definitief. Ook dient u uw huidige reisdocument te tonen.
Een week later kunt u uw nieuwe identiteitskaart persoonlijk ophalen.

Een spoedaanvraag kan niet online worden opgestart.

Wanneer u jonger bent dan 12 jaar moet de aanvraag aan de balie worden gedaan. Hieronder vindt u uitleg over de benodigde toestemmingen.

Meenemen

 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als ze zijn verlopen;

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de vereisten.
  In de gemeente hebben we meerdere fotografen. Ook in het gemeentehuis in Vlijmen is een fotoautomaat aanwezig. Deze is echter niet geschikt voor hele kleine kinderen en minder validen.

 • Voor kinderen jonger dan 12 jaar: een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier en een legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene die het gezag over het kind heeft). Bij de aanvraag moet minimaal één ouder/gezaghebbende en het kind aanwezig zijn. Dit geldt ook voor het ophalen. Indien u digitaal toestemming geeft m.b.v. DigiD hoeft u het formulier niet uit te printen. Dit formulier hebben wij dan al digitaal in ons bezit. U kunt beiden digitaal toestemming geven voordat u naar het gemeentehuis komt. Het is ook mogelijk dat de ouder die meekomt op het moment van de aanvraag schriftelijk toestemming geeft.

 • Geld of pinpas. U betaalt bij de aanvraag.

 • Als uw identiteitskaart gestolen of verloren is, doe dan aangifte bij de gemeente en neem een ander geldig legitimatiebewijs mee (indien aanwezig).
  U kunt de vermissing ook digitaal doorgeven via onze website. Maak hiervoor gebruik van de knop aan de rechterzijde in het scherm.
  De vermissing wordt direct geregistreerd waardoor misbruik van uw document zoveel mogelijk wordt voorkomen. Als een vermissing éénmaal geregistreerd is, is deze niet meer terug te draaien!
  Vindt u, of iemand anders, uw identiteitskaart weer terug, dan moet u deze altijd inleveren bij de gemeente. De identiteitskaart is niet meer geldig en wordt vernietigd. Dit laatste is wettelijk verplicht om misbruik tegen te gaan.

Wij werken 's middags alléén op afspraak. In de schoolvakanties werken wij de hele dag alléén op afspraak.

Waar is een identiteitskaart geldig?

Op de website van de Rijksoverheid vindt u een actueel overzicht.

Levertijd
U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen persoonlijk ophalen. Dit kan tot uiterlijk 3 maanden na de aanvraag. Bij een spoedprocedure is de identiteitskaart binnen 1 à 2 werkdagen klaar, mits de aanvraag vóór 14.00 uur is ingediend.

Lichamelijke of geestelijke beperking?
Bent u door een lichamelijke of geestelijke beperking niet in staat om uw reisdocument persoonlijk aan te vragen, dan kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen om uw aanvraag in behandeling te nemen. Neem hiervoor telefonisch contact op met de gemeente via 073 5131789.

Reizen met kinderen
Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland met het vliegtuig, auto, trein of boot? Dan dient u rekening te houden met extra controles aan de grenzen. De belangrijkste vraag is of er toestemming is gegeven door de achterblijvende ouder(s) met wettelijk gezag over de minderjarige. Kijk voor meer informatie op de website van het Ministerie van Defensie.

Toelichting kosten

Leges 2020

Aanvrager 18 jaar of ouder;

10 jaar geldig

Identiteitskaart

58,30 euro

Toeslag voor spoedaanvraag

49,85 extra

Aanvrager jonger dan 18 jaar;

5 jaar geldig

Identiteitskaart

30,70 euro (5 jaar geldig)

Toeslag voor spoedaanvraag

49,85 euro extra

U betaalt bij de aanvraag. U kunt bij ons pinnen.

Uitvoeringsinstantie

Uitgelicht

Reisdocument aanvragen

Verklaring vermissing reisdocument