Paspoort

Online de aanvraag starten wanneer u 18 jaar of ouder bent!

Binnen enkele minuten uw aanvraag voor een paspoort opstarten? Dat kan als u alvast online uw aanvraag doet en betaalt. Ook als uw paspoort kwijt of gestolen is.
U heeft voor een online aanvraag DigiD nodig. Online een paspoort aanvragen is alleen mogelijk voor personen van 18 jaar en ouder. Maak hiervoor gebruik van de knop aan de rechterzijde in het scherm.
Na de invoering van uw online aanvraag komt u op afspraak naar het gemeentehuis om uw pasfoto in te leveren en uw handtekening te plaatsen. Daarna is de aanvraag definitief. Ook dient u uw oude reisdocument te tonen.
Een week later kunt u uw nieuwe paspoort persoonlijk ophalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.

Een spoedaanvraag kan niet online worden opgestart.

Wanneer u jonger bent dan 18 jaar dient u de aanvraag aan de balie van het gemeentehuis in te dienen. Zie onderstaande informatie voor de benodigde toestemmingen.

Wij werken 's middags alléén op afspraak. In de schoolvakanties werken wij de hele dag alléén op afspraak.

Let op; Wanneer u niet in het bezit bent van de Nederlandse nationaliteit, maar een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort aan wil vragen, neem dan telefonisch contact met ons op via (073) 5131789.


Meenemen naar het gemeentehuis;

 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als ze zijn verlopen;

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de vereisten.
  In de gemeente hebben we meerdere fotografen. Ook in het gemeentehuis in Vlijmen is een fotoautomaat aanwezig. Deze is echter niet geschikt voor hele kleine kinderen en minder validen.

 • Voor kinderen jonger dan 18 jaar: een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier en een legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene die het gezag over het kind heeft).Bij de aanvraag moet minimaal één ouder/gezaghebbende en het kind aanwezig zijn. Dit geldt ook voor het ophalen. Indien u digitaal toestemming geeft m.b.v. DigiD hoeft u het formulier niet uit te printen. Dit formulier hebben wij dan al digitaal in ons bezit. U kunt beiden digitaal toestemming geven voordat u naar het gemeentehuis komt. Het is ook mogelijk dat de ouder die meekomt op het moment van de aanvraag schriftelijk toestemming geeft.

 • Geld of pinpas. U betaalt bij de aanvraag;

 • Als uw paspoort gestolen of verloren is, doe dan aangifte bij de gemeente en neem een ander geldig legitimatiebewijs mee (indien aanwezig).
  U kunt de vermissing ook digitaal doorgeven via onze website. Maak hiervoor gebruik van de knop aan de rechterzijde van het scherm.
  De vermissing wordt direct geregistreerd waardoor misbruik van uw document zoveel mogelijk wordt voorkomen. Als een vermissing éénmaal geregistreerd is, is deze niet meer terug te draaien!
  Vindt u, of iemand anders, uw paspoort weer terug, dan moet u dit altijd inleveren bij de gemeente. Dit paspoort is niet meer geldig en wordt vernietigd, dit laatste is wettelijk verplicht om misbruik te voorkomen.

Levertijd
U kunt uw paspoort 5 werkdagen nadat u het heeft aangevraagd, persoonlijk ophalen. Dit kan tot uiterlijk 3 maanden nadat u het heeft aangevraagd. Bij een spoedprocedure is het paspoort binnen 1 à 2 werkdagen klaar.

Reizen met kinderen
Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland met het vliegtuig, auto, trein of boot? Dan dient u rekening te houden met extra controles aan de grenzen. De belangrijkste vraag is of er toestemming is gegeven door de achterblijvende ouder(s) met wettelijk gezag over de minderjarige. Kijk voor meer informatie op de website van het Ministerie van Defensie.

Tweede paspoort
Een tweede paspoort is bedoeld voor mensen die regelmatig verschillende landen bezoeken, waarbij de stempels in hun paspoort van eerder bezochte landen problemen kunnen veroorzaken bij de toelating in een ander land. Voorwaarden:

 • Uw huidige paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig

 • U moet een schriftelijke verklaring van uw werkgever overleggen.

Toelichting kosten


Leges 2020

Aanvrager 18 jaar of ouder (10 jaar geldig)

73,20 euro

Aanvrager jonger dan 18 jaar (5 jaar geldig)

55,35 euro

Toeslag spoedaanvraag

49,85 euro extra

U betaalt bij de aanvraag. U kunt bij ons ook pinnen.

Uitvoeringsinstantie

Uitgelicht

Reisdocument aanvragen

Verklaring vermissing reisdocument