Hennepkwekerij aan de Nijlring in Drunen

Donderdag 13 december trof de politie aan de Nijlring in Drunen een hennepkwekerij van circa 200 planten aan. De burgemeester is voornemens het betreffende pand drie maanden te sluiten. 

Hoe werkt de sluiting van een drugspand?

De politie meldt dat er drugs zijn aangetroffen in een woning. De politie laat de kwekerij dan ontruimen en de drugs vernietigen. Nadat de gemeente heeft beoordeeld of er sprake is van een overtreding van de Opiumwet en of er grondslag is voor sluiting van woning (artikel 13b van de Opiumwet), maakt de burgemeester haar voornemen bekend de woning te gaan sluiten. De bewoner en de eigenaar/verhuurder krijgt korte tijd de gelegenheid op dit voornemen te reageren. 

Daarna volgt het definitieve besluit van de burgemeester om de woning te sluiten.  De bewoners  krijgen zes weken de tijd om vervangende woonruimte te vinden. Na afloop van die termijn wordt de woning gesloten en vervangt de gemeente de sloten van de woning en bevestigt een “drugspand gesloten”-bord aan de gevel. Op de zelfde dag, of zo kort mogelijk erna, plaatst de gemeente enkele uren een buurttent in de straat om bewoners de gelegenheid te geven vragen te stellen en in gesprek te gaan met de gemeente, de politie en de woonstichting. In de tijd dat de woning is gesloten mag niemand deze zonder toestemming van de burgemeester betreden.
Een particuliere woning wordt drie maanden gesloten. Bij sociale huurwoningen wordt er maatwerk toegepast en gaat de woning  na één maand weer open, mits de huurder vrijwillig vertrokken is uit de woning.  Deze kortere termijn hanteren we in dit geval om sociale huurwoningen niet onnodig lang aan de markt te onttrekken.  

Niet wegkijken, maar aanpakken

We hebben het veel liever met u over al het moois in onze gemeente, maar wij kijken niet weg voor drugscriminaliteit. Drugscriminaliteit is namelijk niet alleen een misdrijf, het leidt ook tot gevaarlijke situaties voor inwoners. Samen met de politie, het Openbaar Ministerie, Woonveste en andere Brabantse gemeenten pakken wij deze criminaliteit aan. Uw hulp daarbij is echter onmisbaar! Meld verdachte situaties bij de politie via 112, via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of bij de gemeente op www.nietwegkijken.nl. Op die webpagina treft u ook tips voor het herkennen van een drugslab of een hennepkwekerij.
 

Uitgelicht