Controle Heusdense jachthavens

Niet wegkijken maar aanpakken is de kern van de Heusdense aanpak tegen criminaliteit, drugscriminaliteit en ondermijning. Die aanpak geldt ook voor de jachthavens in onze gemeente. Helaas zijn jachthavens in Nederland nog te aantrekkelijk voor criminelen en dat moet veranderen. In Zuid-Nederland werken gemeenten, politie en douane, samen met andere partners aan het minder kwetsbaar maken van jachthavens voor criminaliteit, zoals drugssmokkel, mensensmokkel en diefstal en het bieden van een helpende hand richting ondernemers en gebruikers. Bijvoorbeeld door hen tips te geven hoe minder interessant kunnen worden voor criminelen: pin in plaatst van contante betalingen, vragen naar identiteitsbewijzen van gebruikers en bezoekers, registratie van onvernachtingen etc.

Vandaag controleerden medewerkers van de gemeente, de omgevingsdienst, de politie en de douane de jachthavens van De Wiel en Legerstee. Naast controleren op wet- en regelgeving, was de controle van vandaag bedoeld om bewustwording en de maatschappelijke weerbaarheid te vergroten.  

Burgemeester Willemijn van Hees, bestuurlijk kartrekker voor het minder kwetsbaar maken van jachthavens in onze regio, is blij met de integrale controle van vandaag. “We zijn in Heusden terecht trots op onze jachthavens. Net als bijvoorbeeld de historische Vesting Heusden en de Loonse en Drunense Duinen maken ze onze gemeente heel aantrekkelijk voor toeristen. Maar we willen ze natuurlijk niet aantrekkelijk maken voor criminelen. Overal in Zuid-Nederland worden jachthavens geschouwd om te zien hoe we ze minder kwetsvaar kunnen maken voor criminelen. Vandaag waren de Heusdense jachthavens ‘De Wiel’ en ‘Legerstee’ aan de beurt.” 

Resultaten

De schouw van de jachthavens ‘De Wiel’ en ‘Legerstee’ liet zien dat op jachthaven ‘De Wiel’ enkele zaken echt niet op orde waren qua bestemmingsplan, milieu en brandveiligheid. De eigenaar van jachthaven ‘Legerstee’ was niet aanwezig, waardoor de controle niet volledig afgerond kon worden.

Controle jachthavens

Uitgelicht